در حالی که گسترش روزافزون فقر و تنگدستی مردم افغانستان را به ستوه آورده، مقامهای طالبان ادعا میکنند وضعیت اقتصادی در این کشور بهتر شده و وزارت دارایی طالبان هم روز شنبه گزارش داده که میزان صادرات افغانستان به کشورهای دیگر در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۲، نسبت به سالهای پیش افزایش یافته است.
بر اساس گزارش وزارت دارایی طالبان، در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ بیش از ۲۶ هزار (۲۶هزار و ۴۶۲) محموله تجاری از افغانستان به کشورهای خارجی صادر شده است که ارزش آنها حدود ۳۰.۵ میلیارد افغانی براورد میشود. همچنین در این بازه زمانی، بیش از ۱۰ هزار محموله تجاری کشورهای مختلف از طریق افغانستان ترانزیت شده است که وزن مجموع آنها به بیش از ۳۰۹ هزار تن میرسد. با این حال میزان واردات به افغانستان در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۲ حدود ۱۷۹ هزار و ۳۸۶ محموله بوده که ارزش گمرکی آن ۱۷۳ میلیارد افغانی اعلام شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای طالبان میگویند از زمان سلطه آنان بر افغانستان اقتصاد این کشور رشد کرده و به گفته سرپرست وزارت خارجه این گروه، طالبان در افغانستان انقلاب اقتصادی به وجود آوردهاند. امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، در نشست روز جمعه خود با زائران حج، گفت که خیاطخانهها در افغانستان در گذشته کتشلوار و کراوات میدوختند ولی حالا لباس محلی افغانی (پیراهن و تنبان) میدوزند که این خود یک انقلاب اقتصادی در افغانستان را نشان میدهد.
او بحران اقتصادی در افغانستان را حاصل تبلیغات دستگاههای خارجی دانست و افزود: علیه نظام امارت اسلامی پروپاگاندای زیادی صورت میگیرد تا افغانستان را در بحران اقتصادی نشان دهند.
پس از اینکه بانک جهانی در گزارشی نرخ تورم ماه آوریل در افغانستان را منفی یک اعلام کرد، مقامهای طالبان این منفی شدن نرخ تورم را دستاورد امارت اسلامی دانستند. این آمار برای موادغذایی منفی ۳ گزارش شد. با این حال به باور کارشناسان اقتصادی، نرخ منفی تورم هم برای اقتصاد یک کشور ضربه به حساب میآید؛ زیرا تورم منفی زمانی رخ میدهد که مردم قدرت خریدشان را از دست بدهند یا به دلیل کاهش گردش نقدینگی ناشی از بحران کار به وجود بیاید.
در افغانستان هم این کاهش قدرت خرید بوده که تورم را منفی کرده است. نبود کار هم باعث شده است که گردش نقدینگی بهشدت کاهش پیدا کند. از طرفی با اینکه قیمت کالاها بهخصوص مواد غذایی در افغانستان نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته، قدرت خرید مردم هم از گذشته کمتر شده است. به گزارش رسانهها، گوشت قرمز تقریبا از سفره مردم در افغانستان حذف شده و میوه هم با اینکه در بازار به وفور یافت میشود، در سفره مردم کمتر دیده میشود.
سازمانهای بینالمللی سطح فقر در افغانستان را همچنان بیسابقه توصیف میکنند، بیش از ۹۰ درصد مردم در افغانستان زیر خط فقرند و سهچهارم مردم در افغانستان قدرت خرید را خود از دست دادهاند. از طرفی سازمانهای بینالمللی از اینکه کمکهای خارجی به افغانستان کاهش یافته است، نگراناند. رئیس دفتر برنامه جهانی غذا در افغانستان اعلام کرده است که کمکهای جهانی صرفا تا اوت یا اکتبر کفاف میدهد و پس از آن پولی برای کمک به مردم افغانستان وجود ندارد.
برنامه جهانی غذا از کشورهای جهان خواسته است برای تداوم کمکها تا مارس ۲۰۲۴ یک میلیارد دلار کمک اهدا کنند.